Kasvuyritykset ja HR
Miten kasvuyritykset onnistuvat HR-asioissa? Tällä kertaa blogissa usein kysytyt kysymykset -osio ja HR käytänteet kasvuyrityksissä. Mitä kaikkea kirjavaa tekemistä löytyy ja missä onnistutaan? Entä epäonnistutaan?
Millainen kokemus sinulla on, miten suomalaiset nopeasti kasvavat yritykset onnistuvat henkilöstöasioissaan?
Olen työskennellyt lukuisten eri kasvuyritysten kanssa ja oman kokemukseni mukaan kasvavat yritykset onnistuvat henkilöstöasioissaan pääasiassa hyvin. Henkilöstö nähdään yrityksen tärkeimpänä voimavarana ja näin ollen henkilöstöön ja henkilöstön hyvinvointiin aidosti halutaan panostaa.
Yleinen mielikuva voi olla, että nopeasti kasvavat yritykset eivät osaa tai niitä ei kiinnosta henkilöstöasiat, mitä sanot?
Itse en ole kokenut, että henkilöstöasiat eivät kiinnostaisi, päin vastoin. Tällä hetkellä monella alalla vallitseva osaajapula on tehnyt hyvin selväksi sen, että henkilöstön rekrytointiin, hyvinvointiin ja sitoutumiseen on satsattava ja tähän halutaankin panostaa. Monelle kasvuyritykselle tiimin kasvattaminen on itseasiassa kasvun suurin pullonkaula.
Osaamistaso henkilöstöasioissa toki yrittäjillä ja kasvuyritysten johtajilla vaihtelee, mutta välinpitämättömyyteen en ole törmännyt. Tausta saattaa olla ja usein onkin ihan muulta alalta, mutta silloin on tärkeää osata ottaa HR ammattilaiselta tukea jotta lähdetään henkilöstöasioissa alusta asti oikeille raiteille.
Millaisissa asioissa kasvuyritysten hr-asioissa löytyy kokemuksesi mukaan parannettavaa?
Skilla Oy on keskittynyt nimenomaan tukemaan kasvuyrityksiä henkilöstöhaasteissa ja rekrytoinnissa. Monesti apua kaivataan perusasioiden laittamisessa kuntoon. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että käydään läpi yrityksen HR käytännöt, prosessit, työsopimukset ja ohjeistukset, jotta nämä ovat sekä lain mukaisia että tukevat yrityksen toimintaa ja tekemistä.
Tämän lisäksi kovan kasvun yrityksissä, joissa vauhti on hurja ja rekrytoidaan kymmeniä tai jopa satoja työntekijöitä vuodessa, on järkevää käydä läpi strateginen henkilöstösuunnitelma ja pidemmän aikavälin tavoitteet. Jos omaa osaamista tähän ei ole, on otettava tueksi ulkopuolinen HR ammattilainen tai rekrytoitava yritykseen HR osaamista, jotta alusta asti toimitaan oikein, eikä pääse tapahtumaan virheitä joiden jälkiä tarvitsee siivota myöhemmin.
Toki myös yksilöiden tukeminen ja johtaminen on välillä kiireen keskellä liian vähäistä ja tukea tiimeissä kaipaavat niin työntekijät kuin esihenkilötkin, jotta he pystyvät toimimaan sekä lain ja hyvän käytännön mukaisesti.
Millaisia lakeja ja työntekijöiden oikeuksia pitäisi osata huomioida nykyajan työelämässä?
Henkilöstöjohtaminen ei ole varsinaisesti rakettitiedettä, mutta on hyvin tärkeää osata ja ymmärtää lainalaisuudet, joiden puitteissa toimitaan. Tämä tarkoittaa mm. seuraavien lakien ymmärtämistä ja huomiointia: Työsopimuslaki, Vuosilomalaki, Työaikalaki, Työturvallisuuslaki, Tasa-arvolaki ja Yhdenvertaisuuslaki. Myös työehtosopimusten (TES) tuntemus on tärkeää.
Rekrytoinnin osalta on otettava huomioon syrjimätön kohtelu ja arvioitava kaikkia kandidaatteja tasapuolisesti. Ketään ei saa syrjiä mm. sukupuolen, iän, uskonnon, seksuaalisen suuntautumisen tai etnisyyden vuoksi, ei rekrytoinnissa eikä työyhteisössä missään muussakaan vaiheessa.
Työnantajalla on velvollisuus huolehtia työntekijöiden työturvallisuudesta ja työterveydestä ja edistää hyvää työilmapiiriä, työntekijän työssä suoriutumista ja ammatillista kehitystä.
Kasvuyrityksessä kuten missä vaan muussakin yrityksessä on tärkeää ymmärtää oman toimialan ja yrityksessä olevien työtehtävän vaatimukset ja puitteet sekä toimia näiden mukaisesti.
Tutkimusten perusteella on myös selvää, että tiimien ja työyhteisöjen monimuotoisuudella on selkeä yhteys yrityksen taloudelliseen menestymiseen. Joten voisi jopa sanoa, että mitä enemmän monimuotoisuuteen kiinnitetään huomiota ja aktiivisesti tehdään toimenpiteitä parantaakseen tätä, sen parempi.
Oletko törmännyt epäasialliseen käytökseen tai puutteelliseen HR tekemiseen kasvuyrityksissä?
En ole itse suoraan törmännyt epäasialliseen käyttäytymiseen kasvuyrityksissä, mutta toki olen lukenut aiheesta ja tiedän, että tätä jonkun verran Suomessakin tapahtuu, mikä on erittäin valitettavaa.
Pidän nollatoleranssia kaikelle syrjinnälle ja häirinnälle, en hyväksy missään muodossa. Mikäli tällaista yrityksessä ilmenee, oli yritys mikä tahansa, tulee tähän puuttua johdon toimesta välittömästi ja kyseisen asian vaatimalla vakavuudella.
-
Minkälaisia kokemuksia sinulla on kasvuryityksistä? Työntekijänä, yrittäjänä tai työnantajana? Laita viestiä!
Ensi kertaan,
Outi