Kasvuyritysten matkassa

Parasta kasvuyrityksissä on proaktiivisuus ja vahva tekemisen meininki. Tavoite on edessä ja korkealla, joten nykytilaan ei voi tyytyä, vaikka asiat olisivat kuinka hyvin. Ainoa vakio on muutos. Ja sitähän riittää.

Mikä on kasvuyritys?

Yritysten kasvua voi mitata monilla tavoin, esimerkiksi liikevaihdon tai henkilöstön kasvulla. OECD:n ja EU:n määritelmä mittaa henkilöstön kasvua ja heidän mukaansa kasvuyritys on seuraava: “Yritys, jonka lähtötyöllisyys on vähintään 10 henkeä ja kolmena peräkkäisenä vuonna työllisyyden keskimääräinen vuosikasvu ylittää 20%”.

Itselleni loogisin kasvun mittari on kuitenkin liikevaihdon kasvu, sillä tämä kertoo mielestäni parhaiten siitä, että tekeminen tuottaa tulosta ja kasvu kannattaa. Pelkän henkilöstön paisuttaminen liikevaihdon laahatessa jäljessä tuo kyllä varmasti samoja haasteita, vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta jos mitään ei kerry kassaan, herättää koko toiminta kysymysmerkkejä.

Kasvuyrityksiä on monenlaisia ja näiden niputtaminen samaan laatikkoon tuntuu välillä jopa väärältä. Toimiala, henkilöstö, asiakaskunta, tuote tai palvelu, strategia ja monet muut elementit vaikuttavat merkittävästi siihen, minkälainen toimintaympäristö kasvuyrityksessä vallitsee. Kasvuyrityksen elinkaaren vaiheita määriteltäessä hahmotan erityisesti henkilöstön näkökulmasta matkan viiteen eri tasoon:

  1. Perustajat

  2. Perustajat + (alle 10 työntekijää)

  3. Kasvatusvaihe (10-50 työntekijää)

  4. Vaatii jo prosesseja (50-100 työntekijää)

  5. Rakenteet kuntoon (100+ työntekijää)

Näiden viiden kasvuvaiheen sisään mahtuu toki monta välivaihetta ja erityispiirrettä, jotka on hyvä huomioida kasvua tehdessä ja tiimiä rakentaessa.

Oppiminen tapahtuu vauhdissa

Joku on verrannut kasvuyrityksen johtamista liikkeessä olevan auton korjaamiseen. Täytyy parhaansa mukaan pitää auto liikkeellä ja kasassa vaikka koko ajan tapahtuu, renkaita vaihdetaan ja lisäosia rakennetaan lennosta, vastaan tulevien tarpeiden ja tilanteiden mukaan. Tämä ei tietenkään kuvaa koko totuutta, mutta tunnistan vertauskuvan.

Kasvuyrityksissä tilanteet muuttuvat nopeasti ja oppiminen tapahtuu vauhdissa. Monesti useampi täysin uusi projekti etenee paitsi vauhdissa, myös rinnakkain. Ei ole käsitettä nimeltä “valmiit prosessit”, vaan prosesseja luodaan sitä mukaa kun näitä tarvitaan.

Oppimiskäyrä on valtava ja tämä on pystyttävä hanskaamaan. Vastuuta monesti saa ja sitä annetaan aivan eri tasolla kuin vakiintuneemmissa ympäristöissä ja organisaatioissa, joissa prosessit ja toimintamallit ovat hioutuneet uomiinsa jo vuosia sitten. Kysymys “onko tätä mietitty aikaisemmin?” on jokapäiväinen ja vastaus tähän on ainakin 90% kerroista “ei taida olla, ottaisitko tästä kopin?”

Millainen henkilö viihtyy kasvuyrityksessä?

Kasvuyritys on ympäristönä jännittävä, innostava, vauhdikas ja ilmassa on tekemisen meininkiä. Tämä tuo mukanaan myös vaatimuksensa henkilöstölle: paineensietokyky, priorisointitaidot, joustavuus, tiimityötaidot ja kyky hypätä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Ympäristössä jossa asiat muuttuvat jatkuvalla sykkeellä, ei voi pysytellä vain omalla tontillaan. Roolista riippumatta itsensäjohtamisen taidot korostuvat ja vastuunotto on pakollista.

Suosittelen lämpimästi kasvuyrityksiä työpaikaksi osaajille, jotka eivät pelkää hypätä syvään päätyyn ja ottaa vastuuta asioista, joihin ei ole koskaan aikaisemmin törmännyt. Kasvuyrityksissä on usein niukasti pääomia, joten käytössä olevat eurot on jaettava fiksusti ja mahdollisimman tehokkaasti. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että ihan jokaiselle työtehtävälle ei ole omaa osaajaa, vaan talosta on löydyttävä niin sanottuja moniosaajia, jotka pystyvät oman toimensa ohessa hallinnoimaan erinäisiä tehtäviä tilanteen ja tarpeen mukaan. Tämä on yksilölle samaan aikaan mahtavaa, mukaansatempaavaa, opettavaista ja kuormittavaa.

5 vinkkiä kasvuyrityksen johtajalle

  1. Hengitä. Muista myös nauttia matkasta, sillä tekeminen ei tekemällä lopu.

  2. Keskity olennaiseen. Mikä on liiketoiminnan tavoite ja tekemisen fokus? Saako tämä tarpeeksi huomiota arjessa? Vai vievätkö turhat sivujuonteet liikaa aikaa ja energiaa?

  3. Palkkaa itseäsi fiksumpia ja omaa osaamistasi täydentäviä osaajia tiimiisi.

  4. Opettele delegoimaan ja priorisoimaan.

  5. Älä aliarvioi viestinnän tärkeyttä. On aivan sama kuinka paljon viestit, tätä et voi ikinä tehdä tarpeeksi, joten viesti maksimimäärä minkä pystyt.

Miten jatkaisit listaa? Jaa oma kokemuksesi!

Ensi kertaan!
Outi / Skilla

kasvuyritys-skilla-oy.JPG
Previous
Previous

Etätöitä Lapissa

Next
Next

Hello Skilla Oy!